Direct naar artikelinhoud

Belgisch leger leidt derde Congolees bataljon op

Het Belgisch leger zal volgend jaar de opleiding op zich nemen van een derde bataljon van het Congolese leger. De voorbereiding is volop aan de gang binnen de generale staf, zo vernam Belga uit goede bron. Kinshasa dringt al langer aan op extra militaire opleidingen. Het zou met name gaan om de opleiding van een derde bataljon van de snelle reactie-eenheden van het Congolese leger. Daarnaast zou ons land ook de opleiding verzekeren van de generale staf van een brigade die de drie bataljons moet overkoepelen. Minister van Defensie Pieter De Crem had dinsdag nog een onderhoud met de Congolese premier.

Geen antrax in enveloppen voor clarissenklooster

Ook de tweede envelop die vorige week naar het clarissenklooster in Malonne werd gestuurd bevat geen antrax. Dat meldt het parket van Namen. Volgens de experts die de inhoud van de envelop analyseerden, gaat het om een onschadelijke stof. Op 15 en 16 oktober kwamen bij de zusters van het klooster, waar Michelle Martin onderdak heeft gevonden, twee verdachte enveloppen toe met daarin een wit poeder. De politie werd verwittigd en de civiele bescherming kwam ter plaatse. Het witte poeder werd voor analyse overgebracht naar een laboratorium. Eerder bleek al de eerste envelop ongevaarlijk.

Tendinitis in pols erkend als beroepsziekte

Tendinitis in schouder, elleboog en pols als gevolg van zwaar repetitief werk, is vanaf nu een erkende beroepsziekte. Er worden 1.000 nieuwe erkenningen per jaar verwacht. Dat hebben de Coreliokranten bekendgemaakt. Staatssecretaris van Sociale Zaken Philippe Courard (PS) verklaart de erkenning van tendinitis als beroepsziekte: "Er is een daling van de uitkeringen voor de oude beroepsziekten zoals de stoflong van de mijnwerkers. Daardoor komt er geld vrij. Tot nu was de ziekte enkel erkend voor artiesten. In een volgende fase wil ik psychische aandoeningen erkennen."

295.000 Belgen doen geen aangifte van hun belasting

Zes miljoen Belgen zijn verplicht om een belastingaangifte in te dienen bij de fiscus, maar 295.372 particulieren vertikken dat. Van hun aangifte voor het aanslagjaar 2011 is geen spoor. Dat blijkt uit een verslag van de FOD Financiën dat de Concentrakranten konden inkijken. Al voor het derde jaar op rij schommelt het aantal wanbetalers rond 300.000. "Toch gaat het niet om een harde kern die niet wil betalen", verduidelijkt Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. "We sturen al een aantal jaren herinneringsbrieven. We zien dat het elk jaar andere mensen zijn."