Direct naar artikelinhoud

Farc-rebellen willen vredesgesprekken met Colombiaanse president

Tien jaar na het afspringen van een vorige gespreksronde willen de marxistisch-leninistische Farc-rebellen weer over vrede praten. De nieuwe leider van de Colombiaanse Farc, 'Timochenko', schreef daarover een brief aan president Santos.

In de brief nodigt de Farc-commandant, Rodrigo Londoño Echeverri alias Timoleón Jiménez alias Timochenko, Juan Manuel Santos uit om "tegenover de natie" en "zonder leugens" met hem in gesprek te gaan. Doelstelling moet "een onderhandelde uitweg uit het gewapende conflict" worden, waar Colombia al vier decennia mee zit.

Het schrijven komt er op het moment dat de guerrilla haar wonden likt en militair en politiek zwakker staat dan ooit. De voorbije jaren verloor ze de ene leider na de andere: het historische kopstuk Pedro Marulanda aan ziekte en ouderdom, diens rechterhanden of opvolgers aan offensieven van het Colombiaanse leger. Door de regering gesprekken voor te stellen, lijkt Timochenko een verdere afgang te willen stoppen. De comandante roept president Santos op "de agenda weer op te nemen die in El Caguán werd opgeschort".

Met El Caguán verwijst de Farc-leider naar een junglegebied in Zuid-Colombia dat zo groot is als Zwitserland, en van 1998 tot 2002 feitelijk door de guerrilla werd bestuurd. Dat gebeurde nadat het regeringsleger zich met het oog op vredesnegotiaties uit het territorium had teruggetrokken. Kort voor het einde van zijn mandaat, toen hij het gevoel had door de Farc in de maling te zijn genomen, stuurde president Andrés Pastrana het leger alsnog naar El Caguán om de regio te heroveren. In de chaos kidnapten de rebellen de groene presidentskandidate Ingrid Betancourt. De heersende indruk was dat de Farc El Caguán vooral gebruikt hadden als strategische schakel: om wapens op te slaan en hun aandeel in de drugshandel te verruimen.

Veeleer dan in te gaan op de door de regering gestelde voorwaarde tot gesprekken - het einde van het geweld en de vrijlating van alle ontvoerden - zet Timoleón zelf de toon: hij wil het over de neoliberale agenda van Bogotá hebben, over "privatisering, deregulering, de totale vrijheid van handel en investeringen, de vernieling van het leefmilieu, de marktdemocratie en de militaire doctrine".

Maar zijn woorden maken weinig indruk, en veel Colombianen verkiezen dat Santos de guerrilla dieper in het woud terugdringt eerder dan met ze te praten. Sinds nieuwjaar vielen alweer twintig burgerdoden door Farc-incursies. In het gehucht San Joaquín, in het zuidwesten van het land, werd op 4 januari een viertal huizen door de rebellen verwoest. Ook een politiepost, een school en een gezondheidspost moesten eraan geloven.