Nieuwsfeed

Monumentenzorg bij de groten anders bekeken: Van der Poel doet op zijn manier beter dan Merckx, ook Van Aert en Pogacar historische uitschieters

Dat de besten van het peloton aan Monumentenzorg doen. Voor het eerst dit seizoen krijgen we Tadej Pogacar, Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe samen aan de start van een koers. Wat moet dat straks allemaal geven in Milaan-Sanremo? Tip voor de pronostikeurs die houden van wat scorebordlogica: zaterdagavond staan ze alle vier bijna zeker in de top tien van de uitslag.

Krantenkoppen in België

Na de Griekse treinramp: kan zo’n ongeluk ook hier gebeuren?

In Griekenland reden twee treinen frontaal op elkaar in, waarschijnlijk lag een menselijke fout aan de basis. Maar is zo’n ongeval ook bij ons mogelijk? We vroegen het aan spoorwegbeheerder Infrabel. “Na de treinramp in Buizingen is er een versnelling ingezet bij de uitrol van de veiligheidssystemen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Lees meer »

Mechels stadspersoneel mag geen TikTok meer gebruiken op werktelefoons

Het gebruik van de populaire video-app TikTok is voortaan ook verboden op de werktelefoons van het Mechelse stadspersoneel. Vorige week was er al een verbod voor het personeel van de Vlaamse en federale overheid. TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf Bytedance, verzamelt heel wat gegevens van zijn gebruikers, maar het is niet duidelijk aan wie die gegevens worden doorgegeven.

Lees meer »

Noodtoestand in verschillende vissersdorpen op Filipijnen door olielek

In verschillende kustdorpen op de Filipijnen zijn tientallen mensen ziek geworden na een groot olielek. Een schip dat zo’n 800.000 liter stookolie vervoerde, is vorige week gezonken. De bemanningsleden zijn gered, maar de olie spoelt nu aan in nabijgelegen vissersdorpen. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden.

Lees meer »

Internationaal Atoomenergieagentschap verontrust nadat stroomvoorziening kerncentrale Zaporizja weer uitvalt

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft verontrust gereageerd nadat de stroomvoorziening van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja vanmorgen opnieuw uitviel na een Russische raketaanval. Het is al de zesde keer dat de grootste kerncentrale van Europa door de oorlog moet overschakelen op noodstroomvoorziening met dieselgeneratoren. Intussen is de kerncentrale wel weer aangesloten op het stroomnet, meldt energiemaatschappij Ukrenergo.

Lees meer »

Federale regering sluit akkoord over aanpak opvangcrisis: “Belangrijke stap naar gecontroleerd en rechtvaardig migratiebeleid”

De federale regering heeft een akkoord over de aanpak van de asielcrisis in ons land. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) op Twitter en wordt bevestigd door het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Sinds ongeveer half zeven gisteravond zat het kernkabinet bijeen om een oplossing te vinden voor het tekort aan opvangplaatsen

Lees meer »

Duizenden mensen betogen tegen hoge gasprijzen in Moldavië

In de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië zijn zondag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de pro-Europese regering en tegen de hoge gasprijzen. Media in de hoofdstad Chisinau maakten zondag melding van vechtpartijen tussen demonstranten en politie. Volgens de politie zijn er meer dan 50 arrestaties verricht.

Lees meer »

Bijna helft van Belgische darmkankers laattijdig ontdekt en dat heeft enorme gevolgen voor de overlevingskansen

Uit nieuwe cijfers van het Belgisch Kanker Register blijkt dat 45 procent van de Belgische darmkankers laattijdig ontdekt wordt, met grote gevolgen voor de overlevingskansen. De overheid stelt nochtans een gratis test ter beschikking voor iedereen tussen de 50 en 74 jaar, maar slechts 52,5 procent van de aangeschreven Vlamingen gaat in op die uitnodiging. Intussen blijkt de ziekte ook in

Lees meer »