Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

ANALYSE. Waarom de Iraanse aanval tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook zou kunnen leiden

15/04/2024 - 16:40
"De wereld houdt z’n adem in: Zal Israël reageren op de Iraanse aanval? Hoe zou het dat kunnen doen? En hoe zou Iran daar dan weer op reageren? De vrees voor escalatie is groot, maar het zou ook kunnen dat die aanval voor een doorbraak in de andere richting zorgt. Dat een staakt-het-vuren op de Gazastrook waarschijnlijker wordt. Onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden legt uit hoe die schijnbaar tegenstrijdige loop der feiten zich zou kunnen voltrekken — en wat een Jordaanse prinses daarmee te maken heeft."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. ANALYSE. Waarom de Iraanse aanval tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook zou kunnen leiden (15/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

De wereld houdt z’n adem in: Zal Israël reageren op de Iraanse aanval? Hoe zou het dat kunnen doen? En hoe zou Iran daar dan weer op reageren? De vrees voor escalatie is groot, maar het zou ook kunnen dat die aanval voor een doorbraak in de andere richting zorgt. Dat een staakt-het-vuren op de Gazastrook waarschijnlijker wordt. Onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden legt uit hoe die schijnbaar tegenstrijdige loop der feiten zich zou kunnen voltrekken — en wat een Jordaanse prinses daarmee te maken heeft. [naar artikel]


2. Geweld Gazastrook – Israëlische leger onderschept raketten en voert nieuwe aanvallen uit op Gazastrook (16/11/2019 - Metro)

Het Israëlische leger heeft zaterdagochtend luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van Hamas in de Gazastrook. Volgens het leger gaat het om een reactie, nadat er in de loop van de nacht nieuwe raketten waren afgevuurd op een Israëlische stad. Rond 2 uur (lokale tijd) werden vanuit de Gazstrook twee raketten afgevuurd op de stad Beër Sjeva. […] Het bericht Geweld Gazastrook – Israëlische leger onderschept raketten en voert nieuwe aanvallen uit op Gazastrook verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


3. Live - Dodental in Gazastrook stijgt naar 1.200 • Al meer dan 338.000 Palestijnen ontheemd in Gazastrook (12/10/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


4. Live - Nog 136 gijzelaars in Gazastrook, zegt Israëlisch leger • ‘Palestijnen krijgen na oorlog leiding over Gazastrook’ (04/01/2024 - De Morgen)

[naar artikel]


5. Experts maken analyse van Iraanse aanval: “Waarom gaven ze Israël vooraf een waarschuwing?” (14/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

De aanval die Iran de voorbije nacht uitvoerde met 300 drones en raketten, was uniek omdat Iran nog nooit in de aanval was gegaan tegen Israël vanop het eigen grondgebied. Dreigt hiermee een oorlog in de hele regio, en hoe kan de VS dat nog verhinderen? Midden-Oostenexpert Koert Debeuf (VUB) en oorlogscorrespondent Robin Ramaekers (VTM) analyseren. “Dat Amerikaanse troepen de Iraanse projectielen uit de lucht haalden, kan Biden als drukkingsmiddel gebruiken om Netanyahu te laten luisteren. Dan komt er misschien een staakt-het-vuren in Gaza.” [naar artikel]


6. Live - Israël zet nieuwe militaire basis op bij Gazastrook • Iraanse leider Khamenei blij met aanval op Israël, maar ontkent betrokkenheid (10/10/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


7. Live - België gaat humanitair materiaal droppen boven Gazastrook • ‘Lid Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen bij luchtaanval Syrië’ (01/03/2024 - De Morgen)

[naar artikel]


8. ANALYSE. 3,5 vierkante meter. Dat blijft er over per persoon als Israël het offensief op de Gazastrook hervat (30/11/2023 - Het Laatste Nieuws)

De oppervlakte van een tweepersoonsbed. Dat wil Israël de Palestijnen op de Gazastrook nog gunnen per persoon. Het houdt het been voorlopig stijf tegen de Amerikaanse druk om de oorlog te stoppen. Burgers die niet willen sterven, moeten maar hun toevlucht nemen tot de ‘humanitaire zone’ die daarvoor is afgebakend. Maar die is dus onooglijk klein. Vraag is hoe ver de macht van president Joe Biden reikt, schrijft buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. En waarom hij nu forser uit de hoek komt dan onze eigen Alexander De Croo. [naar artikel]


9. ANALYSE. Hoe Israël de Palestijnen wel degelijk wil verdrijven van de Gazastrook (06/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Alle Palestijnen van de Gazastrook verdrijven. Dat blijft het ultieme plan, zo schrijft een Israëlische krant. Er is zelfs al vastgelegd hoe ze verdeeld zullen worden over vier landen. Of dat realistisch is? Israël probeert alvast om de VS daarvoor te winnen en dan moet de rest wel volgen, schrijft onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Het is ook de enige kans voor premier Netanyahu om de crisis politiek te overleven, dus sluit het maar niet uit. [naar artikel]


10. ANALYSE. Boekt Joe Biden een klinkend succes nu Israël zich uit de Gazastrook terugtrekt? (07/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

Het Israëlisch leger heeft zich grotendeels teruggetrokken uit de Gazastrook, drie dagen nadat Joe Biden op een einde van het burgerleed had aangedrongen. Waardoor het lijkt alsof de president zijn slag heeft thuisgehaald. Maar is dat zo? Zal het bloedvergieten nu stoppen? Of is het maar een pauze die andere redenen heeft dan streven naar vrede? Onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden vreest dat een aanval op Rafah, waar nu een miljoen mensen opeengepakt zitten, nog helemaal niet van de baan is. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!