Nieuwsfeed

Wat staat Oekraïne te wachten nu Rusland massaal gevechtsvliegtuigen klaarzet aan de grens? Oud-kolonel Housen: “De Russen hebben geleerd uit hun fouten”

Aan de grens met Oekraïne verzamelt Rusland een luchtvloot met straaljagers en helikopters, wat doet vermoeden dat Moskou zich klaarmaakt voor een stevig luchtoffensief. Wat staat Oekraïne te wachten? Oud-kolonel Roger Housen legt haarfijn de verhoudingen uit: “Oekraïne had het initiatief, maar het momentum ligt nu bij de Russen.”

Krantenkoppen in België

Europese leiders lijken elkaar plots te verdringen voor een bezoek aan China. Wat is er aan de hand?

Europese leiders lijken elkaar plots te verdringen om op bezoek te gaan bij de Chinese president Xi Jinping. De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat volgende week, Emmanuel Macron een week later. Hij laat zich vergezellen door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Nochtans ziet de VS, een NAVO-bondgenoot, China als een economische én mogelijk militaire dreiging. Waarom

Lees meer »

Opnieuw bedenkelijke verloning in de Kamer: 9 parlementsleden vroegen én kregen extra afscheidsvergoeding van 26.600 euro bruto, Carl Devos reageert

Onze redactie heeft documenten in handen gekregen die opnieuw vraagtekens plaatsen bij de verloning in de Kamer. Kamerleden met een ‘bijzondere functie’ kunnen bij hun afscheid een extra uittredingsvergoeding aanvragen, zo blijkt. In 2019 hebben 9 politici dat effectief gedaan, onder wie Eric Van Rompuy (CD&V), Dirk Van Mechelen (Open Vld), maar ook huidig pensioenminister Karine Lalieux (PS) en Siegfried

Lees meer »

De democratie is wereldwijd in gevaar: geen enkele regio ontsnapt

De democratie dreigt wereldwijd in een sukkelstraatje te belanden. Volgens het jaarlijkse democratierapport leven nu 5,7 miljard mensen – een goede 72 procent van de wereldbevolking – onder een autoritair bewind. Voor het eerst in twintig jaar zijn er meer autocratieën dan democratieën. En toch is de toekomst niet helemaal somber.

Lees meer »

Griekse premier kondigt verkiezingen aan in mei na dodelijke treinramp eind vorige maand

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft aangekondigd dat in mei algemene verkiezingen worden gehouden in zijn land. Veel betogers vragen daar al weken naar na de dodelijke treinramp van vorige maand. Ze vinden dat de regering jarenlang te weinig heeft geïnvesteerd in de spoorwegen. Volgens Griekse media wilde de regering oorspronkelijk in april verkiezingen uitschrijven, maar door de treinramp en

Lees meer »

Gemengde reacties op migratiedeal: van “tevreden met extra opvangplaatsen” tot “dweilen met de kraan open”

Regeringspartij Groen is tevreden met de migratiedeal die het federale kernkabinet woensdagnacht gesloten heeft. “De inspanningen die de groene familie al maandenlang doet in de schoot van de regering, resulteren in een engagement tot duizenden extra opvangplaatsen van de federale regering”, luidt het. N-VA-Kamerlid Theo Francken is minder enthousiast. “Het blijft dweilen met de kraan open.”

Lees meer »

Gent kan 50-tal extra asielzoekers opnemen, geen tweede asielponton

De stad Gent zal geen bijkomend asielponton voorzien in de haven. Er komt mogelijk wel een lichte uitbreiding van de bestaande Reno-boot én het lokaal opvanginitiatief in de stad, samen goed voor een 50-tal extra plaatsen voor asielzoekers. De federale regering is op zoek naar extra opvang om de aanhoudende asielcrisis op te vangen en keek onder meer naar de

Lees meer »

Grote verschillen in aantal kwetsbare kinderen per school: “Sommige scholen doen aan radicale selectie van leerlingen”

Je kan er niet naast kijken in de cijfers: scholen met veel kwetsbare leerlingen – die bijvoorbeeld thuis geen Nederlands spreken – hebben het veel moeilijker om hun jongeren te doen slagen in het hoger onderwijs. Verschillende experts vinden het dan ook wraakroepend dat de ene school veel meer kansarme kinderen heeft dan de andere. “Vanaf 50-60?procent risicokinderen is het

Lees meer »